en | mk
Mamas Domasen Ajvar Mamas Domasno Malidzano Домашно малиџано Mamas Domasna Lutenica Slatko od kivi Слатко од смокви Слатко од бела лубеница MAMA'S домашен ајвар ОГАН ЛУТО MAMA'S домашно малиџано ОГАН ЛУТО MAMA'S домашно тавче гравче MAMA'S корнишони
РЕКОА ЗА МАМАС:
 • Aјваров е како кавијар од ајкула! -Властимир Видоески, Скопје
  MAMA’S je zakon, majke mi! -Иван Лекиќ , Белград
 • Повеќе не мора да правиме Ајвар дома... -Димитар Проданов, Скопје
  Ова е прозивод за на Менхетен. -Владимир Митевски, Њу Јорк
 • Во Македонија јадев еден од најдобрите појадоци во животот. Јадев Ајвар. Боженствено. -Дерил Хана, Холивудска Актерка
 
Приказната за Мамас Стајлинг Креативен Тим
 • Kaко започна се...

  Не многу одамна, некаде на југот од Балканот, во старата скопска меана ДУКАТ, седеа тројцата пријатели Петар, Калин и Бобан. Тројцата големи гурмани, водеа прав македонски деловен состанок пред богатата софра на која имаше буквално се што може да си замисли едно гладно око.

  Со разни меса на скара, мезиња, сирења, салати, ракии и вино се гостеа нашите пријатели, нималку свесни дека токму највкусните јадења на масата ќе бидат повод за нивната бучна полемика.

  Обземени од разните ајвари, лутеница, пинџур, везени, цепкани, печени и секакви други видови пиперка, тројцата со мерак макаа од даската, кога одеднаш, сосем неочекувано, изјавата на Петар ја разбрануваа мирната и домаќинска атмосфера во меаната: "Добар е ајваров, жими се. Само мајка ми прави подобар!"

  Дали тој тоа го кажа несвесно или беше поттикнат од некое луто пиперче, не може да знаеме, но коцката веќе беше фрлена! Следен веднаш се јави Бобан кој со полна уста тврдеше дека токму неговата мајка додавала специјален зачин во ајварот и дека токму нејзиниот бил највкусен на светот. За да не остане покус, Калин ги убедуваше своите пријатели дека тајната за успехот на еден ајвар, не во зачинот туку, во љубовта која токму неговата мајка го внесува во приготвувањето.

  Целата приказна за како е создаден брендот можете да ја прочитате на овде.

 • Стајлинг

  е автентична и оригинална македонска урбана домаќинка која и покрај денешниот начин на динамично живеење и работење, наоѓа време да посвети на подготвување на вкусна домашна храна.

  Изгледот и инспирацијата за :

  Шапка – Сите наши мајки го чуваат Ајварот завиткан во весник (меѓутоа со сигурност зошто тоа го прават не се знае). На тој начин ги редат теглите една до друга во кутии и се подготвуваат за зимскиот период. Боите и дезенот на шапката на се токму инспирирани токму од тој момент.

  Здолниште – Одбрана е црната како боја, бидејќи таа најдобро се вклопува во целиот контраст на бои и најдобро ги истакнува облините на теглата. Посебно место на етикетата, покрај задолжителниот брендинг и опис на производот (логотип), му се дава на составот, односно состојките на производот. Тоа е најмногу поради специфичноста и автентичноста на регионите од каде потекнуваат истите.

  Ѓердан – За секоја дама многу важен детал на облеката е накитот. Автентично ѓердан во облик на пиперче – сорта „Капија“, симбол на Македонија, на кое може да се прочита некој детал повеќе за приказната и концептот за .

 • Креативен тим


  Улоги според времето на појавување:
  • Иницијатива и главен извршен продуцент
   – ТРГОПРОДУКТ д.о.о (главен виновник за уникатниот вкус на )
  • Развој на бренд концепт и стратегија
   – МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ Консалтинг
  • Насоки за развој на визуелен идентитет (пакување)
   - МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ Консалтинг (надворешен соработник – Јелкица Поповска)
  • Финален креативен изглед
   - PeterGregsonStudio (Србија)
  • Адаптација на елементи (англиска верзија)
   - Никола Арсески
  • Фотографија и монтажа – 1цм
   (Мартин Спасовски и Гоце Богдановски)
  • Веб страна дизајн
   Синапс Груп
  • Креативен текст
  • ПР текст
   – Вера Богдановска
  • Текст шминка
   – Димитар Банов
  • Јазичен уредник
   – Магдалена Симионска
  • Спроведување на Маркетинг и Продажна стратегија
   - МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ
  • Голема благодарност до:

   - Ресторан „Дукат“
   - КОМУНА А.Д
   - Графосервис - Струмица
   - ФРЕНКИ д.о.о Струмица
   - Монико - Скопје
   - Полијестердеј - Скопје
   - и сите критично насторени пријатели (чиј вкус не беше лесно да се задоволи)

   


 
Домашен Ајвар Домашно малиџано Домашна лутеница Слатко од диви смоквиСлатко од кивиСлатко од бела лубеницаMAMA’S тавче гравчеMAMA’S корнишони
 • Домашен Ајвар

  Тежина: 550 g/290 g/200 g

  Состојки:

  • Печена пиперка од Струмица
  • печен модар патлиџан од Валандово
  • сончогледово масло
  • морска сол
  • Домашен ајвар лут


   Состојки:
  • Печена Струмичка пиперка
  • Валандовски модар патлиџан
  • Сончогледово масло
  • Морска сол
  • Лути феферони
  Рецепт од: "мама Марија"

 • Домашно малиџано

  Тежина: 550 g/290 g/200 g

  Состојки:

  • Печена зелена пиперка од Струмица
  • печен модар патлиџан од Валандово
  • сончогледово масло
  • морска сол
  Рецепт од: "мама Елена"

  Домашно луто малиџано

  Тежина: 550 g.

  Состојки:

  • Печена зелена пиперка од Струмица
  • лути феферони
  • печен модар патлиџан од Валандово
  • сончогледово масло
  • морска сол

 • Домашна лутеница

  Тежина: 550 g.

  Состојки:

  • Печена црвена пиперка од Струмица
  • домати од Струмица,
  • сончогледово масло
  • морска сол
  Рецепт од: "мама Катерина"

 • Слатко од диви смокви со ореви

  Тежина: 450 g.

  Состојки:

  • Диви смокви од Струмица
  • Ореви
  • Шеќер и многу
  Рецепт од: "мама Ана"

 • Слатко од киви

  Тежина: 450 g.

  Состојки:

  • Киви од Струмица
  • Ванила
  • Шеќер и многу
  Рецепт од: "мама Софија"

 • Слатко од бела лубеница

  Тежина: 550 g.

  Состојки:

  • Бела лубеница од Колешино
  • Лимон
  • Сусам
  • Ванила
  • Шеќер и многу
  По рецептот на : "мама Лена"

 • MAMA’S тавче гравче

  Тежина: 560 g.

  Состојки:

  • грав
  • кромид
  • сончогледово масло
  • сушенамелена лута пиперка
  • пченично брашно
  • готварскасол
  • мелен црвен пипер
  • зачин
  • вода
  По рецептот на : "Мама Милица "

 • MAMA’S корнишони

  Тежина: 550 g.

  Состав:

  • Корнишони
  • вода
  • оцетна киселина
  • шеќер
  • морска сол
  • копар
  • кромид
  • семе од синап
  • црн бибер
  По рецептот на : "мама Нада "


 
Домашно производство Состојки Оригинален вкус
 • Домашно произвоство


  Многупати луѓето, поради автоматизираниот начин на производство, домашниот Ајвар го споредуваат со т.н индустриски. И покрај тоа што начинот и процесот на производство на „Домашен Ајвар“ e фабрички, тој е направен според оригинална рецепта, и е многу сличен на традиционалниот начина на правење Ајвар. Со цел да се зачува свежината на состојките, производството на една серија на финален производ се одвива одеднаш. Од моментот на собирањето на пиперките од нива, па се до моментот на полнење на теглите изминуваат точно 12 часа.

  • 05:00 – 10:00ч – берење на пиперката
  • 10:00 – 11:30ч – константна дистрибуција до производниот погон
  • 11:30 – 13:00ч – автоматско отстранување на дршките и семките
  • 13:00 – 13:30ч – перење на пиперките и модрите патлиџани
  • 13:30 – 13:50ч - печење на пиперките и патлиџаните
  • 13:50 – 14:30ч – лупење на пиперката (автоматско)
  • 14:30 – 15:00ч – рачно долупување на пиперките со цел отстранување на автоматско пропуштените лушпи и семки.
  • 15:00 – 15:30ч – мелење на печените пиперки и патлиџани
  • 15:30 – 17:00ч – Од пржење до пакување*:
   • Пржење на состојките во мега тави
   • Полнење на Ајварот во МАМАС (лого) тегли
   • Пастеризација на теглите (МАМАС нема конзерванси затоа јадете го веднаш после отворање на теглата)
   • Облекување на МАМАС (етикета, шапка и ѓердан)
   • Пакување во кутии (12 тегли)
  * Бидејќи времето на пржење и презервација е дел од специјалниот начин на подготвување на не сме во состојба да ви го откриеме нивното времетраење.
  Поради ваквиот начин на стандардизирано производство, ризикот од „Дали ви се погоди годинава вас Ајварот, комшике?!“ е сведен на минимум.

   

 • Состојки

  Старите велат, ако по нешто сме биле познати, тоа се пиперката и доматот. Сигурно не постои земја во Светот со толку различни и оригинални домашни рецепти од пиперки. Потврда на тоа се и пофалбите на безброј странски гости кои имале честа да ја пробаат Македонската кујна.

  За МАМАС ние ги собираме најдобрите состојки од најбогатите предели во Македонија и вешто ги спојуваме во еден единствен вкус.

  Магични состојки:

  Капија

  Капијата, или уште како што ја нарекуваат Ајварка (бидејќи е основната состојка за правење на Ајвар), е еден од најмасовно произведуваните земјоделски производи во Македонија. Најголем дел од Капијата се производува во јужниот дел на Македонија кој се карактеризира со својата препознатлива клима и голем број на сончеви денови. Посебно, според бројот на сончеви денови се одвојува Струмица и стумичкиот регион (во просек 290 годишно), од каде што се собираат и пипреките од кои се прави МАМАС.


  Модар патлиџан

  Модриот патлиџан се користи како додаток на Капијата, во процесот на производство на МАМАС. Неговиот уникатен вкус додава вистински шмек на МАМАС, и ја прави неговата структура единствена. Валандовскиот регион, поради специфичната медитеранска клима е одлично место за производство на најдобриот модар патлиџан.


  Сончогледово масло

  Високо квалитетно сончогледово масло од Македонско потекло, се користи како основна состојка во процесот на производство која ги соединува пиперките и модриот патлиџан во една единствена структура и ја дава уникатната состојка која ја прави структурата на МАМАС единствена и ги поврзува во еден единствен.


  Морска сол

  На секоја манџа и треба сол...
  ... и малку магија!

  Поволно за вегетаријанци. БЕЗ глутен.

 • Оригинален вкус

  е направен според единствена и точно избалансирана рецепта од вкусови. Состојките кои се користат се од постојани реони и добавувачи во Македонија, и нивното учество во финалниот производ е секогаш стандардно и исто.

  Еден циклус, кој се состои од берење на пиперките од нива па се до пакување на една серија МАМАС, трае точно 12 часа. Сето ова е со цел да се зачува свежината и квалитетот на пиперките (главна состојка во нашиот Ајвар). Имајќи во предвид дека сезоната за берење на пиперки е во Септември и Октомври, производстовото на се одвива во дневни циклуси.

  Поради природната разлика на секоја берба пиперки, можни се определени дисколорации во бојата и структурата на производот* . Но вкусот секогаш останува ист!!!

  * Во со цел да се задржи природниот вкус и традиционалниот начин на производство, не се додаваат адитиви и/или вештачки бои.


Рецепти

   Испратете ни ваш омилен рецепт на кој совршено би му прилегал.
  Превземи ја книгата со рецепти

Класика

Најавтентичен и оригинален начин на уживање на МАМАс Домашен Ајвар, е да го намачкате на свежо изпечен домашен леб, сервиран во комбинација со бело Македонско овчо сирење.
 

Вкус

МАМАс Домашен Ајвар може да даде вистински шмек на вашите деликатеси од печено месо или скара. Брилијантен со било кој тип на месо, но може да оди и како додаток на печено свежо свинско ребро.

Party

Во моментите кога гостите се пред врата и ве дочекале неспремни, МАМАс Домашен Ајвар може да биде вистински спасител. Само отворете една 350-ка (тегла), и фрлете го чипсот (пченкарен или од компир) на чинијата за сервирање. Додадете парчиња пармезан, за поинтензивен вкус.
 

Даска

Македонската даска е комплетна само кога има МАМАс вкусови на неа! Послужете сувомеснато, кашкавал, зелени маслинки, бидете креативни и додајте бадеми, суво грозје или суви смокви по своја желба.

Трио

Хармоничната комбинација од различните вкусови на МАМАс е одличен стартер на вашата трпеза или МАМАс трио нека биде совршениот додаток на вашето главно јадење!
 

Пита

Освежете ги традиционалните рецепти со нови досега непробани комбинации. Во Вишка пита со пршута, моцарела и пармезан додадете МАМАс и тоа нека биде вашата тајна состојка!
Сите рецепти се подготвени во гостилница Дукат

Блог

Интересни информации и мислења може да прочитата и на нашиот блог (www.mamasfood.mk/blog/).

МАМАС факти

Факт 1: Голема лага е дека Словенците го имаа заштитено името АЈВАР, и поради тоа некои од нашите производители го нарекуваат АЈВЕР. Никој не може да заштити збор со општо значење (АЈВАР е општо име на производ). А АЈВЕР некои го нарекуваат поради тоа што ајварот така се нарекува во дијалектот на Македонците од јужниот дел.

Факт 2: МАМАС Ајварот е без конзерванси (затоа конзумирајте го веднаш по отворање)

Факт 3: Името ајвар доаѓа од турскиот збор hay-var, што значи “солен кавијар “ и ја дели истата етимологија со кавијарот.

Факт 4: Ајварот е широко распространет деликатес на Балканот и е составен дел од секоја трпеза.

Факт 5: Факт е дека мајкаму на Чак Норис знаела да прави Ајвар, дури и пред тој да почнал да се прави на Балканот (со сигурност сеуште непотврден факт).

Kонтакт

Производство

ТРГОПРОДУКТ д.о.о
Фабрика за преработка на зеленчук и овошје
с. Дабиле, 2400 Струмица, Македонија
Тел: +389 34 330 065
Факс: +389 34 323 065
е-пошта: contact@mamasfood.mk

Маркетинг & Продажба

МАКЕДОНИЈА-ЕКСПОРТ д.о.о
Црвена Вода 8/14
1000 Скопје, Македонија
Тел/Факс: +389 2 31 21 907
е-пошта: contact@mamasfood.mk

Партнери

Австралија
Marco Polo Foods Pty Ltd
7 Elizabeth Street
Campsie NSW 2194
Ph: (02) 9718 8922
Fax: (02) 9718 7335
Email: sales@marcopolofoods.com.au
www.marcopolofoods.com.au
Америка
AP Global Detroit
MI 48212
phone: 586-978-1121
Web: www.maxsimports.com
Англија
Magaza
Magaza Wholsale ltd. , unit 1 Cullen way Park Royal NW 10 6 JZ London , 0044208 965 5722, 0044795 645 1195
tel: +382 20 260 730 fax: +382 20 260 884

Sliced& Spiced
Sliced&Spiced , 11 Steam Mills, 12 Fairclough Street London , + 44 7763 070 992 ,
E-mail: hello@slicedspiced.co.uk
Web: www.slicedspiced.co.uk
Бугарија
Анира Трейдинг ЕООД / Anira Trading,
гр. София, бул. Академик Стефан Младенов 76 Д офис 2,
Телефон: + 359898330304
Sofia, Bulgaria
Белгија
Bleuzé Interfood
Kartuizersweg 1 A
2550 KONTICH, BELGIUM
Web: www.bleuze.com
Босна
Gađo – Comerc d.o.o.
Ismeta Alajbegovića Šerbe 3,
7100 Sarajevo.
Дубаи
EUROBALKAN Shop JLT
Icon II, Jumeirah Lake Towers P.O.Box 644815, Dubai, UAE
тел: + 97143620868
E-мајл: info@eurobalkanshop.com
веб: www.eurobalkanshop.com
Германија
DOVGAN GmbH
Zinkhüttenweg 6
22113 Hamburg, Germany
www.dovgan.de

Balkan shop Traev gmbh
Arnold str.1
44147 Dortmund, Germany
www.traev.com
Јапонија
150 Higashinasaka Minakuchi-cho, Koka-shi, Shiga, 528-0036, Japan

JP:
〒528-0036 
滋賀県甲賀市水口町東名坂150

tel: 080 4025 0120 (Company number)
090 1673 5138 (Yoko Ichihashi)
090 5046 4565 (Masahiko Ichihashi)
fax: 0748 62 1207

Facebook:facebook.com/marimatoska
Google+: google.com/+Marimatoskajp
E-mail: info@marimatoska.com
Web:macedonianfood.jp
Катар
"Jarra for trading and supplying food products and honey"
Office 834, 8th Floor Tower 2
The Gate Maysaloun St., West Bay, Doha Qatar.
P.O Box 14023
Канада
V & V Import Export
Mississauga, Ontario L4Z 2H8
Phone: + 1 9055010510
e-mail: v-vimportexport@bellnet.ca
e-mail: vvimportexport@gmail.com
Костарика
Importadora PDM Productos del mediterráneo

e-mail: info@productospdm.com
Русија
ООО Фрукт-Импорт
ул. Матросская Тишина, д. 23, стр. 1
Москва
84955043487
Словачка
FOCUS TRADE s.r.o.
Kosicka 16658/58, 821 08 Bratislava, Slovakia
E-мајл: valch@focus-trade.eu
тел: +421 917 545 663
Словенија
SPEKTER D.O.O.
Letališka 16, 1000 Ljubljana, Slovenija
E-мајл: info@spekterbiz.si
веб: www.spekterbiz.si
Србија
DelhaizeSerbia d.o.o.
Jurija Gagarina 14, 11 070 Novi Beograd, Republika Srbija.
tel: +382 20 260 730 fax: +382 20 260 884

VEROPOULOS d.o.o. Beograd, Milutina Milankovica 86 A.

Mercator-S doo Temerinski put 50, 21000 Novi Sad, Republika Srbija

PTP “DIS” d.o.o. Bulevar oslobodenja 1b, 11319 Krnjevo, Republika Srbija. Web: www.disyu.com
Унгарија
SONKÁS Kft
1015 BP. Széna tér 7
06 1 34 54 261
Web: www.sonka.hu
Франција
SARL BALKANIS
27 rue Frédéric Mistral
06370 MOUANS SARTOUX
Web: www.balkanis.fr
Хрватска
Plodine
Ruziceva 29, Rijeka, Hrvatska
e-mail: plodine@plodine.hr
web: www.plodine.hr

Konzum d.d.
M.Čavića 1a, 10000 Zagreb, Hrvatska
Phone: 0800 400 000
E-mail: konzum@konzum.hr
www.konzum.hr Mercator H
Ljudevita Posavskog 5, 10360 Sesvete, Hrvatska
www.mercator.hr
Холандија
Edex food groothandel bv
Campagneweg 20, 4761 RM Zevenbergen, Nederland
тел: +31(0) 168 371 551
факс: +31(0) 168 371 554
моб: +31 (0) 655 36 4400
E-мајл: edindizdar@edexfood.com
веб: www.edexfood.com
Хонк Конг
HWK Trading Co. ltd. + 853 2876 7682
GoodFoodMacau
Црна Гора
Bar Kod
Donja Gorica bb, 81000 Podgorica, Montenegro
tel: +382 20 260 730 fax: +382 20 260 884
E-mail: bar-kod@t-com.me
Web: www.bar-kod.com
Швајцарија
KLK LUFTUNG KLIMA KALTE
Dr. Schneider - Strasse 92.2560
Шведска
Mediteran Imp AB, Sweden
Adress: Lärjeågatan 13 Box 13014, 402 51, Göteborg, Sweden
Phone: +46(0)31-844 222, Fax: +46(0)31-841 653
E-mail: mediteran@telia.com

Ајвар факти

Дознај многу повеќе

Ако мислите дека знаете се за Ајварот, се лажете. Овде може да прочитате факти кои ќе ве изненадат.

Рецепти

Најдобриот вкус

Најдобри начини како да уживате во деликатесите МАМАС!!! Рецепти кои ќе ве инспирираат и поттикнат да почнете да приготвувате домашна храна.

Like за MAMA'S

која е mama's | mama's производи | домашно производство | mama's рецепти | mama's блог | контакт
Twitter icon

MAMAs tweets

Loading..
Copyright 2010 MAMA'S. All rights reserved.