Состојки:

  • 1 конзерва наут
  • 100г таан
  • 2-3 лажици лимонов сок
  • малку сол
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1-2 лажици мраз ладна вода
  • 1 чешне лук
  • 1-2 лажици MAMA'S малиџано

Инструкции:

Исолакнете и исцедете го наутот и сварете го со 1/2 лажичка сода бикарбона околу 10 мин или додека гледате дека се одвојуваат лушпите. Ова е екстра чекор, но го омекнува наутот и го прави хумусот покремаст. Додека се вари наутот изблендирајте го лимоновиот сок со лукот. Потоа додадете го таанот и блендирајте додека не добиете кремаста смеса. Кога ќе се свари наутот, тргнете ги лушпите што се одвоиле, исплакнете го убаво наутот да се олади и потоа ставете го да се блендира заедно со смесата со таан. При крај на блендирањето додадете го маслото, малиџаното и сол по вкус.